Obilježavamo Svjetski dan voda

Zagreb, 22. ožujak – Prve važne rasprave o problemima vezanim za vodu i vodne resurse bile su formulirane na konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama koja je održana 1977. godine u Mar del Plati (Argentina). Nakon konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiro-u, Opća skupština UN je rezolucijom od 22. veljače1993. odlučila da se 22. ožujak svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan, diljem svijeta, posebno skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse, s tim da se svake godine obilježava uz drugi moto.

Ove godine, tema Svjetskog dana voda je Priroda za vodu. Tema proučava prirodna rješenja za izazove s kojima se suočavamo u 21. stoljeću te istražuje kako koristiti prirodu za poboljšanje kvalitete vode.

Također, na današnji dan, 22. ožujka 2018., započinje „Međunarodno desetljeće za akciju – Voda za održivi razvoj“ koje prestaje na Svjetski dan voda 22. ožujka 2028., a kojemu će fokus biti održivi razvoj i integrirano upravljanje vodnim resursima za postizanje društvenih, ekonomskih i ekoloških ciljeva te provođenje međunarodno dogovorenih programa i projekata vezanih uz vodu.

Close Comments

Comments are closed.