Predstavljen projektni zadatak studije izvodivosti

Nasipi

Zagreb, 4. prosinca – na međunarodnoj konferenciji o korištenju rijeke Save, Leo Penović, voditelj projekta Zagreb na Savi, predstavio je projektni zadatak za studiju izvodivosti čija je izrada nedavno krenula. Studiju će tijekom 18 mjeseci izraditi međunarodni konzorcij Mott Macdonald – WYG – Atkins. Ukupna vrijednost predviđenih studija je 2 milijuna eura, a 1,5 milijun osiguran je iz europskih fondova.

„Zadaća konzultanata je sagledavanje i usporedba svih dosad razvijenih rješenja zaštite i uređenja rijeke Save kako bi se moglo izabrati ono najbolje“ rekao je tijekom svojeg izlaganja Penović te istaknuo da će se uz novu koncepciju, razvijenu 2013., razmatrati i one razvijene do 2003., kao i opcija minimalnih zahvata na području. Usporedba koncepcija će se vršiti na temelju tehničkih, ekonomskih, ekoloških i društvenih kriterija te dosad identificiranih 12 koristi koje projekt sadrži, a za koje je moguće dobiti financiranje iz EU.

Konzorcij koji izrađuje studiju mobilizirat će gotovo 30 stručnjaka koji će raditi na studiji izvodivosti i strateškoj procjeni utjecaja na okoliš, a njihov rad će stalno pratiti i stručni savjet projekta. U dosad dominantno tehnički stručni savjet, uključili su se i ekonomisti, sociolozi te stručnjaci za promet.

Na održanoj konferenciji naglašen je međunarodni karakter rijeke Save i njenog sliva te su ostali predavači istaknuli potrebu međunarodnog upravljanja vodnim režimom kao i potrebu sudjelovanja stručne javnosti u projektima ovakvog značaja.

Close Comments

Comments are closed.